“Bolesti ima na hiljade, a zdravlje je samo jedno.”

— Ludwig Börne

Šta je otorinolaringologija?

icon-white-1

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi sa bolestima uha, grla i nosa, a od toga i potiče njen sam naziv – oto znači uho, rino znači nos, larinks znači grlo, logia znači nauka. Ona se bavi ispitivanjem i lečenjem raznih bolesti i stanja kao: zapaljenja, alergije, strana tela, tumori, polipi, deformacija nosne pregrade i povreda.
dr Jasmina Varga

dr Jasmina Varga

Specijalista otorinolaringologije
064/321 26 07

Specijalistički ORL pregled

ORL specijalistički pregled podrazumeva pregled uha, nosa, usne duplje i grla.

Audiometrija

Audiometrija je dijagnostička metoda kojom ispitujemo sluh.
Pacijent tokom testiranja ima slušalice preko kojih mu se puštaju čisti tonovi različitih frekfencija. Zadatak pacijenta je da kada čuje ton signalizira.
Audiometrija se radi kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na oštećenje sluha. Ovim ispitivanjem možemo odrediti koliki je stepen i tip nagluvosti.

Timpanometrija

Timpanometrija je test funkcije srednjeg uva pomoću kojeg merimo pritisak u šupljini srednjeg uha i pokretljivost bubnih opni. Timpanometrija se često radi kod dece kako bi se utvrdilo da li iza bubne opne ima sekreta ili ne. Sekretorna upala uva je često oboljenje u dečijem uzrastu i veoma je važno ovu dijagnozu postaviti na vreme.

Vrtoglavice

Vrtoglavica (vertigo) je poremećaj orjentacije, koji se manifestuje snažnom iluzijom kretanja u prostoru. To je neodređen izraz koji bolesnici upotrebljavaju da bi opisali nekoliko različitih subjektivnih stanja. Uz privid kretanja često je prisutan i gubitak ravnoteže u stajanju i hodanju, kao i mučnina. Uporne vrtoglavice onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, što donosi nove tegobe uzrokovane zabrinutošću i strahom.

Zujanje u ušima (tinnitus)

Tinitus je simptom koji se ispoljava u vidu zujanja u ušima. Postoji više uzroka za nastanak tinitusa, a najčešći uzrok je oštećenje slušnih ćelija unutrašnjeg uva (one detektuju zvučne talase i pretvaraju ih u nervni signal). Nažalost ove ćelije se ne mogu regenerisati, šta znači da ukoliko se oštete ne mogu se obnoviti. Svako zujanje u ušima je neophodno ispitati od strane lekara.

Alergije

Mnogi pacijenti sa alergijama koje naknadno leče specijalisti za bronhopulmonalne bolesti javljaju se prvo otorinolaringolozima koji prepoznaju početne simptome sistemske alergije.

Cenovnik

Specijalistički pregled 2500,00
ORL pregled sa audiometrijom 3000,00
Pregled sa ultrazvukom sinusa 3000,00
Alergološki test sa specijalističkim pregledom 3000,00

Pre dolaska molimo Vas da telefonski zakažete (069 782 890)