Šta je bubna opna?pucanje bubne opne

Bubna opna je tanka membrana na granici između spoljašnjeg i unutrašnjeg uha, čija je uloga da prikuplja zvučnu energiju iz spoljašnjeg uva i prenosi vibracije dalje ka unutrašnjem uhu. Ima i zaštitnu funkciju za srednje uvo, jer onemogućuje kontakt spoljašnje sredine sa šupljinom srednjeg uha, te tako sprečava infekcije. Pucanje bubne opne je prekid kontinuiteta same membrane, iz raznih razloga.

 

Uzroci pucanja bubne opne

Uzročnici probušene bubne opne su raznovrsni: mehanička povreda (udarac, čišćenje štapićima i stavljanje drugih predmeta u uvo), barotrauma (povreda izazvana razlikom u vazdušnom pritisku u telu i njegovom okruženju, npr. kod ronjenja ili aktiviranja vazdužnih jastuka u automobilu) i akustička trauma (stres koji stvaraju zvuci izuzetne snage, npr. eksplozija). Do povrede bubne opne može doći i sa upalom srednjeg uha, jer tada dolazi do skupljanja gnojne tečnosti, koja zatim pritiska membranu i eventualno dovodi do njenog pucanja. Upala srednjeg uha je česta u dečjem urastu.

 

Terapija i zarastanje

Probušena bubna opna obično spontano zarasta za nekoliko nedelja i bez tretmana, ali je nekad neophodna i operativna intervencija – hirurški zahvat zatvaranja.

Simptomi puknute bubne opne mogu biti: kratkotrajni jak bol u uhu i trenutni gubitak gravitacije, krvavi ili gnojni iscedak iz uva, zapušenost i zujanje u uhu, vrtoglavica.

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma, potrebno je da se javite doktoru (otorinolaringologu), kako bi se otoskopom utvrdilo da li je bubna opna zaista probušena.

Praćenjem stanja i pravilnim zarastanjem, mogu se sprečiti komplikacije kao što su trajni gubitak sluha, stvaranje ciste (mada vrlo retko) i infekcije, jer srednje uho postaje izloženo bakterijama iz spoljašnje sredine. Kod problema sa bubnom opnom, važno je ne kvasiti uvo, jer se bakterije najlakše prenose i razmnožavaju u vlažnoj sredini. Često, doktori prepisuju i antibiotik radi predupređenja infekcije. Nagluvost može da potraje danima, kao i lučenje sekreta iz uha. Ukoliko iscedak postane neprijatnog mirisa i sadrži tragove gnoja, pacijent mora da se ponovo javi doktoru. Dok membrana ne zaraste, pacijent ne sme da duva nos, jer to može usporiti zarastanje bubne opne nakon pucanja.

 

 

Zakažite pregled!